Rekordný dopingový rok 2009 na Slovensku

Rekordný dopingový rok 2009 na Slovensku

V roku 2009 uskutočnila Antidopingová agentúra Slovenskej republiky 818 dopingových kontrol a odhalila jedenásť nepriaznivých nálezov. Počet testov je rekordným číslom v histórii slovenského boja proti dopingu. V siedmich prípadoch sa porušenie antidopingových pravidiel potvrdilo, v troch išlo o prirodzený pôvod zachytených látok a v jednom sa trest pre zlyhanie materiálu neuplatnil - tzv. verzapak s pozitívnou vzorkou sa počas prevozu pootvoril. Medzi siedmimi hriešnikmi má až trojnásobné zastúpenie volejbal, dvoch zástupcov má kulturistika a po jednom vodné pólo a triatlon.

Dvojročný zákaz činnosti dostala dvojica funkcionárov VKP Bratislava, manažér Eduard Hronský a lekár Martin Somora, ktorí znemožnili prácu komisárom a dokonca na nich zavolali políciu. Podobne sa podľa ADASR zachoval aj prezident Slovenského zväzu kulturistiky, fitnes a bodyfitnes (SZKFB) Arpád Mester na majstrovstvách sveta NABBA v Košiciach.
S trojmesačným dištancom vyviazla hráčka VK Senica Lucia Baďurová za prítomnosť marihuany vo vzorke. Za kurióznu manipuláciu so vzorkou si dva roky nezašportuje triatlonista Filip Kristl, ktorý zamenil svoju negatívnu vzorku za cudziu s prítomnosťou marihuany.
Vodný pólista Daniel Holas dostal stopku na tri mesiace za to, že vo vzorke mal nepovolenú terapeutickú látku hydrochlortiazid, agentúra navrhla jeho zdravotné problémy riešiť iným dostupným prostriedkom, ktorý nie je na zakázanom zozname.
Jediným zahraničným prichyteným športovcom na Slovensku bola vlani rakúska kulturistka Kristin Schranzová. Až 19 športovcov dostalo minulý rok napomenutie za zmarenie dopingovej kontroly, keď ich komisári pri mimosúťažných kontrolách nenašli na miestach nahlásených v monitoringu.
"Dvakrát sme ešte nemuseli napomínať nikoho," prezradil riaditeľ Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky Miroslav Motyčík.

V národnom programe monitoringu ADASR je zatiaľ zaradených 954 slovenských športovcov - zástupcov individuálnych i kolektívnych športov. "Domnievame sa, že pôjde zhruba až o 1500 mien, budeme sa snažiť o zaradenie všetkých športovcov do programu," vyhlásil Motyčík, ktorý dodal: "Máme výraznú spoluprácu so Slovenským olympijským výborom a v podstate všetci športovci, ktorí pôjdu do Vancouveru sú v našom programe. Samozrejme, že športovci pôsobiaci v zahraničí spadajú do pôsobnosti našich partnerských organizácií."
Bezkonkurenčne najväčší počet odberov (až jedna štvrtina) vlani agentúra uskutočnila v dostihovom športe. "Je to trochu zhoda okolností. Dôležité je, že dostihový šport viaže na seba používanie dopingových látok v širšom slova zmysle, ale viaže na seba aj používanie alkoholu a ďalších látok, ktoré sú nežiadúce z hľadiska športového výkonu. Chceli sme napomôcť k eliminovaniu všetkých druhov dopingu v tomto športe. Týkalo sa to pritom iba jazdcov, lebo testovanie zvierat ešte u nás nie je nastavené," vysvetlil Motyčík.

Od 1. januára vstúpil do platnosti nový zoznam zakázaných látok a metód pre rok 2010, "Stáva sa nedeliteľnou súčasťou boja proti dopingu UNESCO i dohovoru proti dopingu Rady Európy," zdôraznil šéf slovenského antidopingu. K najväčším zmenám patrí povolenie kyslíka i dvoch látok využívaných najmä športovcami s alergickými, resp. astmatickými ochoreniami - salbutamolu a salmeterolu v stanovených množstvách - maximálne 1600 mikrogramov za 24 hodín, športovec ale musí preukázať, že pozitívny výsledok bol spôsobený užitím terapeutickej dávky. Novinkou je aj návrat pseudoefedrínu na zakázaný zoznam.

Zoznam dopingových prípadov za rok 2009:
1. kulturistika ... zmarenie dopingovej kontroly - Arpád Mester, SZKFB
2. kulturistika ... stanozolol a jeho metabolit - Kristin Schranzová (Rak.)
3. triatlon ... zmarenie dopingovej kontroly - Filip Kristl
4. volejbal ... zmarenie dopingovej kontroly - manažér VKP Bratislava Eduard Hronský
5. volejbal ... zmarenie dopingovej kontroly - lekár VKP Bratislava Martin Somora
6. volejbal ... marihuana - Lucia Baďurová (VK Senica)
7. vodné pólo ... hydrochlortiazid - Daniel Holas (Slávia UK Bratislava)

Discussion at the article:

AMIX diskusia
Bez predmetu
author: rudolf | date: 07.02.2010 08:24:09

Veľmi nebezpečný precedens. Na Motyčíkovom mieste by som sa začal

obávať, ktorý kretén najbližšie nakope jeho komisárov do riti. A úplne

beztrestne.

Bez predmetu
author: admin | date: 06.02.2010 09:41:23

z článku vyplýva, že postih nebol, resp. nebol zverejnený

Antidoping
author: rudolf | date: 02.02.2010 09:31:16

Aký postih bol udelený pánovi Mešterovi, za zmarenie dopingovej kontroly

na MS NABBA 2009?