Vitamín E

Vitamín E

 

Vas-trener.sk: vitamín E patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, preto je ich prítomnosť pre jeho dokonale vstrebanie nutná. Túto podmienku nie je ťažké dosiahnuť, nakoľko ho obsahujú poväčšine potraviny tukového charakteru. Chemický generický názov pre vitamín E je tokoferol. Jeho množstvo sa udáva ako v medzinárodných jednotkách (I.U.), tak aj v miligramoch (mg). Zásoba tohto vitamínu sa vytvára najmä v tukovom tkanive a v pečeni, ale taktiež aj v ďalších orgánoch. Vitamín E je citlivý na teplo, chlad a na oxidáciu (vzdušným kyslíkom).
Vitamín E je spoločný názov pre skupinu ôsmich súvisiacich molekúl patriacich do dvoch skupín: tokoferoly a tokotrienoly. V každej skupine sa vyskytujú formy alfa, beta, gama a delta. Pomer účinnosti prirodzeného alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferolu sa udáva hodnotami 100:40:8:1, z čoho vyplýva, že za najúčinnejší sa považuje alfa-tokoferol. V posledných rokoch sa záujem vedcov sústredil aj na druhú skupinu a teda skupinu tokotrienolov. Ukázalo sa, že majú až niekoľko násobne väčšie antioxidačné účinky ako skupina tokoferolov. Nakoľko sú však tieto informácie pravdivé ukáže až čas, je potrebných viacej štúdií.

 

Účinky

* Má významnú úlohu ako antioxidant, ktorý pôsobí v lipofilnom (tukovom) prostredí. Je najdôležitejším neenzýmovým antioxidantom pôsobiacim na úrovni bunkových membrán, kde zabraňuje oxidácii polynenasýtených (polyénových) mastných kyselín. Je schopný blokovať oxidačné reťazové reakcie (,,vychytávať“ voľné radikály), a tým ovplyvniť proces inflamácie (zápalu), toxického poškodenia, karcinogenézu (vznik nádoru) a vývin iných degeneratívnych ochorení. Práve s touto jeho dôležitou vlastnosťou súvisí aj väčšina jeho dole uvedených indikácií (účinkov).
* Inhibuje konverziu nitritov prítomných v údiarenskom dyme, teda aj v grilovaných, či údiarensky spracovaných potravinách na nitrozaminy, ktoré sú dokázateľne prekurzormi nádorových ochorení žalúdka. V tomto procese mu pomáha aj vitamín C.
* Ako antioxidant chráni okrem lipidov (polyénových m.k.) pred oxidáciou aj lipoproteíny (LDL, IDL, VLDL) biologických membrán svalov, nervov a kardiovaskulárneho systému.
* Zabezpečuje normálnu plodnosť u oboch pohlaví, v priebehu gravidity pôsobí preventívne proti samovoľnému potratu a znižuje riziko pre-eklampsie, ďalej účinkuje ako prevencia vývojových porúch plodu.
* Podporný liek pri hormonálnej liečbe porúch menštruačného cyklu.
* Tlmí príznaky premenštruačného syndrómu, zmierňuje citlivosť a bolesť pŕs.
* Chráni prostacyklín (PGI2), látku podobnú hormónu, ktorá podporuje normálnu krvnú zrážavosť, rozpúšťa a bráni tvorbe krvných zrazenín v tepnách a zápalom žíl, čím pomáha v prevencií ochorení srdca a cievnych ochorení vrátane infarktu myokardu a náhlych mozgových príhod. Zápal žíl je častou príčinou krvnej zrazeniny, ktorá sa odtrhne od steny žily, kde sa utvorila a putuje krvným obehom, kde môže zablokovať životne dôležitý prívod krvi do pľúc, či srdca.
* Podporná liečba pri ochoreniach dýchacích a hltacích ciest.
* Chráni pľúca spolu s vitamínom A proti toxínom z cigaretového dymu a proti iným exhalátom z ovzdušia.
* Ovplyvňuje látkovú premenu a regeneráciu vo svalovom a nervovom tkanive.
* Podporuje znovuvýstavbu svalov ochabnutých po úrazoch a ochoreniach.
* Stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdcového svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev.
* Na základe podpory produkcie látok prenášajúcich nervové impulzy k svalom zmierňuje účinky chorôb ako skleróza multiplex, myasténia (chorobná ochablosť svalov), sekundárna svalová insuficiencia, myopatia a iné paralyzujúce choroby.
* Zlepšuje krvný obeh, čím môže brániť vzniku nočných svalových kŕčov u športovcov a tehotných žien.
* Chráni červené krvinky pred poškodením a pomáha predlžovať ich životaschopnosť.
* Môže do určitého stupňa chrániť bunky v kyslíkovom deficite.
* Uľahčuje využitie kyslíka k podávaniu väčšieho telesného výkonu.
* Pomáha udržiavať telesnú sviežosť a znižovať a oddiaľovať únavu.
* Významne posilňuje imunitný systém.
* Chráni vitamíny a hormóny rozpustné v tukoch.
* Pôsobí preventívne proti Alzheimerovej a možno aj Parkinsonovej chorobe.
* Znižuje riziko vzniku katarakty.
* Má rádioprotektívny účinok, obmedzujúci vznik voľných radikálov v dôsledku účinku ionizujúceho žiarenia. Napríklad ochranný vplyv pred negatívnym účinkom slnečného (UV) žiarenia na pokožku, a teda pred vznikom nádorového ochorenia kože.
* Použitie zvonku prostredníctvom krému alebo oleja môže podporovať hojenie rán na koži a brániť vzniku veľkých deformujúcich jaziev.
* Urýchľuje hojenie spálenín.
* Zlepšuje stav kože a vlasov, môže brániť tvorbe stareckých škvŕn.
* Zvyšuje tvorbu moču a znižuje krvný tlak.
* Podporuje antioxidačné pôsobenie vitamínov A,C, ďalej selénu a aminokyselín obsahujúcich síru.
* Možné indikácie u hyperlipidémie a pečeňovej steatózy.
* Môže znížiť potrebu inzulínu u diabetikov tým, že zvyšuje inzulínovú senzitivitu a glukózovú toleranciu.
* Ďalej sa užíva ako podporná liečba pri klimakterických obtiažiach, pri ochoreniach kĺbového aparátu, pri poruchách žliaz s vnútorným vylučovaním, poruchách výživy, ochoreniach ďasien (prevencia paradentózy), pečene, pri chudokrvnosti a ako doplnková liečba pri vnemových poruchách sluchu.
* V prírode chráni rastlinné oleje pred žltnutím a ,,spálením“ rastlín slnečnými lúčmi.

Nedostatok

Nedostatky sú zriedkavé, pri vyváženej strave a u zdravých ľudí takmer nemožné.
* rozpad a následný úbytok červených krviniek (hemolytická anémia)
* degenerácia nervového tkaniva (ochorenia CNS)
* degenerácia pohlavných žliaz, ktorá môže u mužov spôsobiť nedostatočnú tvorbu spermií, u žien neplodnosť (možné až degeneratívne zmeny maternice)
* degenerácia svalových vlákien
* nepríjemné subjektívne pocity vo svaloch alebo kostiach (parestézia), napr. svrbenie, mravčenie a i.
* poruchy krvného obehu ako sú choroby vencovitých tepien, trombózy, opuchnuté a zapálené žily s následným rizikom ochorení srdca a ciev
* ochablosť zapríčinená zlou cirkuláciou krvi
* nízka hladina súvisí s rakovinou čriev a pŕs
* spomalené hojenie rán a spálenín
* v gravidite možné - pre-eklampsia, samovoľný potrat, predčasný pôrod, nízka pôrodná váha
* zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni
* zápaly obličiek
* únava, slabá výkonnosť, oslabená koncentrácia

 

Rizikové skupiny

* kojenci a predčasne narodené deti
* vysoký príjem nenasýtených mastných kyselín
* patologické zmeny zažívania a vstrebávania
* pacienti po resekcii (vyrezanie časti) čreva
* celková parentálna výživa
* diabetes mellitus (cukrovka)
* oxidačný stres
* nedostatok vitamínu C a selénu
* absorpcii bránia niektoré prirodzené zložky potravy, lieky, minerálne oleje a i. – viď Možné interakcie

DDD (Denná Doporučená Dávka)

Deti: 6-7 mg (9-10 I.U.)
Dospelí a mladiství: ženy 8 mg (12 I.U.); muži 10 mg (15 I.U.)
Tehotné ženy: 10 mg (15 I.U.)
Kojacie ženy: 12 mg (18 I.U.)
Terapeutická dávka: 67 – 536 mg (100 – 800 I.U.)

Pre prepočet medzinárodných jednotiek (I.U.) na mg vynásobte dávky v I.U. číslom 0,67. Napríklad 100 I.U. je 67 mg.
Pre prepočet miligramov (mg) na medzinárodné jednotky (I.U.) vynásobte dávky v mg číslom 1,49. Napríklad 10 mg je cca 15 I.U.
U dennej doporučovanej dávky sa vychádza najmä z toho, koľko vyšších nenasýtených (polynenasýtených, resp. polyénových) mastných kyselín sa nachádza v strave. Na každý gram týchto tukov sa doporučuje prijať 0,6 mg vitamínu E. Na Slovensku, aj v najbližších okolitých krajinách, sa vzhľadom na stravovacie návyky predpokladá príjem 14 až 19g polynenasýtených mastných kyselín a teda minimálny príjem vitamínu E okolo 11 mg (17 I.U.). Hodnoty dennej doporučenej dávky postačujú k prevencii nedostatku vitamínu E, avšak pre plný antioxidačný účinok nestačia.

 

Prírodné zdroje

Vyskytuje sa najmä v potravinách rastlinného pôvodu. Najbohatším zdrojom sú obilné klíčky a ich olejové výťažky, za studena lisované rastlinné oleje (najmä slnečnicový, sójový, repkový, sezamový), sójové bôby, orechy, semená, celé obilné zrná, celozrné produkty, otruby, hnedá prírodná a parabolická ryža, strukoviny, ovsené vločky. V menšom množstve sa vyskytuje aj v zelenine a ovocí, hlavne tmavo zelená listová zelenina, špenát, brokolica, kel, mrkva, z ovocia najmä jablko.
V potravinách živočíšneho pôvodu je zastúpenie vitamínu E v porovnaní s potravinami rastlinného pôvodu vo všeobecnosti nižšie. Obsahuje ho napríklad mäso, mliečne výrobky, vaječné žĺtka.
Obsah vitamínu E v rastlinných zdrojoch kolíše v závislosti od ročného obdobia. Mladé, rýchle rastúce rastliny obsahujú menej vitamínu E ako pomaly rastúce, mohutné, tmavo zelené rastliny, alebo ich časti. Vedci zistili až 5,5krát menšie množstvo vitamínu E v kravskom mlieku na jar ako na jeseň.

 

Obsah vitamínu E v niektorých potravinách

POTRAVINA

(100 g jedlého podielu - JP)

VITAMÍN D

(v mg na 100g JP)

Rastlinného pôvodu

slnečnicový olej

sójový olej

repkový olej

sezamový olej

arašidy

špenát

celozrnné obilie

kapusta

sója

brokolica

mrkva

paradajky

ryža

zemiaky

 

Živočíšneho pôvodu

margarín

maslo

vajcia

mäso

mlieko

 

75

68,2

55

50

19,4

1,8

1,6

0,8

0,8

0,5

0,4

0,4

0,2

0,1

 

 

22,6

2,2

1,2

0,3 – 0,8

0,1

 

Straty

* Vitamín E je silne oxilabilný a tak možno predpokladať vznik autooxidačných produktov.
* Vitamín E je taktiež citlivý na vplyv tepla, chladu a svetla.
* K masívnym stratám dochádza pri priemyselnom spracovávaní väčšiny jeho prirodzených zdrojov, no najmä rastlinných olejoch. Ich rafináciou sa stráca až 70 % z pôvodne prítomného množstva vitamínu. Je to jeden z dôvodov prečo sa rastlinné oleje (rafinované) a margaríny vitamínom E fortifikujú.
* Pri kuchynskej úprave dochádza k stratám vplyvom svetla, vzdušnej oxidácie a dlhodobého skladovania potravín. Napríklad pri skladovaní slnečnicového oleja po dobu 8 týždňov pri 20-35 stupňoch C a za prístupu vzduchu došlo k 100 % strate pôvodne obsiahnutého vitamínu.
* Pri tepelnom spracovaní potravín smažením sa obsah vitamínu v olejoch znižuje o 30 až 35 %
* Pri spracovaní a skladovaní mäsa a mäsových výrobkov, mlieka, syrov, mliečnych výrobkov neprekračuje úbytok hodnotu 10 %.
* Obsah klesá pri mraziarenskom skladovaní a sušení ovocia a zeleniny až o 70 % oproti čerstvej surovine.
* Varenie nespôsobuje jeho straty.

Doplnkový program – vitamínové prípravky (suplementy, doplnky) a ich formy

Vzhľadom na skutočnosť, že najúčinnejší alfa-tokoferol je značne citlivý najmä na kyslík a svetlo, komerčné vitamínové prípravky sa často vyrábajú vo forme stabilnejších esterov, ako je acetát (používaný aj v kozmetickom priemysle), hydrogén-sukcinát alebo tokoferyl-polyetylenglykol-sukcinát, ktorý ako jediný je rozpustný vo vodnom roztoku. Tieto estery vitamínu E resp. alfa-tokoferolu sú na vzduchu stále, avšak fyziologicky neúčinné. V ľudskom organizme sa však vplyvom nešpecifických enzýmov – esteráz – hydrolyzujú, čím uvoľňujú aktívny alfa-tokoferol.

 

Vitamínové prípravky sú k dispozícii ako:
- prírodné (d-alfa-tokoferol) – izolované z rastlinných olejov. K izolácii sa najčastejšie používa kukuričný, slnečnicový, sójový olej a olej z búrskych orieškov,
- syntetické (dl-alfa-tokoferol) – vyrobené chemickou syntézou,
- zmiešané tokoferoly – u ktorých sa predpokladá lepšie vstrebanie organizmom.

 

 

Účinnosť prírodného preparátu i jeho esterov je v porovnaní so syntetickým prípravkom podstatne vyššia (81 – 100%). Syntetický vitamín môže byť v skutočnosti zmesou ôsmich izomérov alfa-tokoferolu. Znížená účinnosť súvisí s faktom, že každý z izomérov má odchýlku v štruktúre, ktorá znižuje jeho fyziologickú aktivitu o 25 až 40 % vzhľadom k 100 % účinnosti d-alfa-tokoferolu.
Vitamínové prípravky sa odporúčajú užívať menšie dávky denne, alebo väčšiu dávku obdeň stále v rovnakú dobu spolu s jedlom. Pri jedle sa zmierni dráždenie žalúdka a prítomné tuky podporia jeho absorpciu, čím sa môže zvýšiť aj využiteľnosť. Pri normálnom trávení tukov sa z čreva absorbuje 20 – 60% alfa-tokoferolu. Vrchol plazmatickej koncentrácie sa dosiahne za 13,5 hodiny. K miestnemu použitiu rozlomte tobolku a nakvapkajte olej priamo na kožu, alebo použite komerčný krém s vitamínom E. Vitamín E spolu s vitamínom C patria v posledných rokoch k najpredávanejším vitamínovým prípravkom.
Na dosiahnutie doporučenej dennej dávky stačí vyvážená strava. Doplnkový program podávaním vitamínového prípravku sa odporúča najmä: viď Rizikové skupiny. Dávkovanie formou doplnkového príjmu zo suplementov (doplnkov) konzultujte s lekárom, lekárnikom a poradcom pre výživu. Dlhodobé užívanie zvýšených (terapeutických) dávok formou vitamínových prípravkov konzultujte s lekárom a uskutočňujte tak pod jeho odborným dohľadom.
Pri stanovovaní dávkovania v dni treba zobrať v úvahu fakt, že tu existuje nepriama úmera – čím je dávka vitamínu E väčšia, tým je nižšia miera vstrebateľnosti, takže dávky okolo 400 mg (596 I.U.) sa vstrebávajú už asi len z 50 %. Tento fakt upozorňuje na to, že vysoké dávky vitamínov si je vhodné rozdeliť v dni do niekoľkých porcií.

Formy vitamínových prípravkov: krém, olej, softgel, tablety, tekutina, tobolky.
Vitamín E v suchej forme (tabletách) je vhodný pre tých, ktorí fyziologicky neznášajú tuk (trpia poruchami vstrebávania tuku).

Toxicita a známky predávkovania

Vitamín E je zvyčajne netoxický. Nežiaduce účinky sa vyskytli pri vysokých dávkach v rozsahu asi 800 mg (1200 I.U.) denne vo forme žalúdočných a črevných ťažkostí. Pri dlhšom užívaní 600 mg (cca 900 I.U.) vitamínu E denne môže dôjsť k poklesu hladiny hormónov štítnej žľazy v sére. Nežiadúce účinky ustúpia po prerušení užívania vitamínu E.
Podávanie vysokých dávok spôsobuje zhoršenú resorpciu vitamínov A, D, K z črevného traktu, takže sa môže prejaviť nedostatok týchto vitamínov. Najnebezpečnejšie je to u vitamínu K, ktorého nedostatok sa prejaví poruchou zrážavosti krvi.
Pri užívaní nadmerného množstva vitamínu E môžu nastať problémy u ľudí s nadmernou funkciou štítnej žľazy, cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo reumatickým ochorením srdca.
Aplikácia vitamínu E na kožu môže zhoršiť ekzém.

 

Známky predávkovania: zažívacie ťažkosti, zvracanie, hnačka, bolesti brucha a svalov, únava, slabosť, bolesti hlavy, chvenie srdca. Známky predávkovania ustúpia po prerušení užívania vitamínu E.
Pri prípadnom výskyte nežiaducich účinkov alebo iných nezvyčajných reakcií sa o ďalšom užívaní lieku poraďte s lekárom.

 

Možné interakcie

Absorpcii vitamínu E bráni podávanie:
* liekov znižujúcich hladinu cholesterolu a krvných tukov – napr. cholestyramín
* antikonvulzív – liekov proti epilepsii a kŕčom
* antacíd – liekov na zníženie žalúdočnej kyslosti
* antikoagulancií – liekov zamedzujúcich zrážanie krvi, protizrážavých
* antikoncepcie
* minerálnych olejov
* chlóru – napr. chlórovanej vody
* anorganických foriem železa – napr. síran železnatý
* alkoholu a fajčenie

 

Kontraindikácie

Vitamín E sa nesmie užívať:
* pri známej precitlivenosti na vitamíny skupiny E
* pri hypervitaminóze (nadbytku) vitamínu E
* bez lekárskeho dozoru spolu s liekmi na riedenie krvi (antikoagulanciá – napr. warfarín, heparín, aspirín, a i.)
* pri vysokom riziku uvolnenia krvných zrazenín
* pred vyšetrením krvi a niekoľko dní pred aj po chirurgickej operácii
* v prvých troch mesiacoch tehotenstva
* bez lekárskeho dozoru pri diabetikoch, ktorý sú závislí na inzulíne
* bez lekárskeho dozoru pri reumatickom alebo ischemickom ochorení srdca
* v priebehu rádioterapie
* vo vysokých dávkach a bez lekárskeho dozoru u pacientov s hypertenziou
Pri tehotenstve, laktácii a podávaní vitamínu E deťom je nutné sa poradiť s lekárom.

Zvláštne doporučenia

* Strava bohatá na nenasýtené mastné kyseliny si vyžaduje vyššiu potrebu vitamínu E. Tieto tuky ho však často obsahujú dostatočné množstvo sami o sebe, takže k problému nedochádza. Pri užívaní doplnkov výživy s týmito kyselinami (hlavne omega-3 – rybí tuk) tomu tak už ale nie je, nakoľko vitamín E sa v rybom tuku nenachádza.
* Zlúčeniny anorganického železa, ktoré sa podávajú pri chudokrvnosti ničia vitamín E, preto ich nie je možné užívať súčasne. Časová pauza medzi ich príjmom by mala byť okolo 8 hodín. Organické zlúčeniny železa ako je glukonát, citrát alebo fumarát vitamín neničia.
* Ak pijete chlórovanú vodu, musíte taktiež zvýšiť dávky vitamínu E.

 

Vitamín E pri konkrétnych ochoreniach

Astma – Odborníci poukazujú na to, že dostatočný prísun vitamínu E znižuje náchylnosť k astmatickým ochoreniam. Kto pochádza z rodiny, kde sa astma vyskytovala a je k alergiám náchylný, mal by dbať o to, aby udržiaval dostatočné množstvo tohto vitamínu v organizme. Je však sporné, či podávanie vitamínu E formou preparátu môže pomôcť v situácii, keď už astma prepukla. V jednej štúdii Mestskej nemocnice v Nottinghamu vo Veľkej Británii bola táto nádej pochovaná, pretože ani šesťtýždenné liečenie 500 mg (745 I.U.) prírodného vitamínu E denne nepreukázalo na zdravotnom stave pacientov žiadny efekt.

Bolesti brucha- Švédsky vedci zistili, že vitamín E vytvára ochranu proti helikobaktéru pylori a pôsobí ako ,,konzervačný prostriedok“ na žalúdočnú sliznicu.

Bolesti kĺbov (artritída a artróza) – U mnohých pacientov s artritídou a artrózou je preukázaná nedostatočná výživa vitamínom E. Je taktiež známe, že vitamín E zabraňuje zápalom a chráni kĺby pred voľnými radikálmi.

Hučanie v ušiach (tinnitus) – U vitamínu E je dokázané, že pôsobí aj v tejto indikácii. Pri liečení by sa nemala prekročiť denná dávka 400 I.U. (268 mg). Ak behom troch týždňov nedôjde k zlepšeniu, má sa terapia ukončiť ako neúčinná.

Kašeľ – Vitamín E pôsobí na dýchacie cesty ako antioxidant, chráni ich pred agresívnymi chemickými zlúčeninami spolu s vitamínom C, pričom vitamín E chráni pred ozónom.

Kožná vyrážka (dermatitída) – V tuku rozpustný vitamín obmedzuje nadmerné imunitné reakcie, ktoré sú pre pacientov s dermatitídou typické.

Menštruačné komplikácie – Vitamín E je prirodzený blokátor bolesti, pretože povzbudzuje vyplavovanie vlastných telesných opioidov, endorfínov. Taktiež tíši krvácanie a zabraňuje zápalom. V jednej štúdii v Teheráne pomáhal pri menštruačných komplikáciách podobne ako známy liek Ibuprofen a okrem toho znížil aj krvácanie. Denné dávky boli dosť vysoké – 400 I.U. (268 mg). Takéto množstvo sa dá dosiahnuť len príslušnými preparátmi, ale tieto lieky by sa nemali podávať dlhšie ako 2 mesiace. Ideálna je kombinácia vitamínu E s magnéziom.

Neschopnosť koncentrácie a učenia – Oxidačný stres, spôsobený voľnými radikálmi, škodí mozgovým substanciám a bunkám. Vitamín E ako antioxidant rozpustný v tukoch je ako stvorený pre tukové a bielkovinové štruktúry mozgu a môže tento postup podstatne spomaliť. Štatistické výskumy ukazujú, že ľudia s nedostatočnou zásobou vitamínu E trpia častejšie poruchami výkonnosti mozgu. Či však môžu odpovedajúce preparáty pomôcť zostáva otázkou.

Oslabená obranyschopnosť – V imunitnom systéme podporuje vitamín E tvorbu protilátok, okrem toho chráni citlivé substancie imunitného aparátu (ako je napríklad vitamín C) pred napadnutím voľnými radikálmi.

Popáleniny a slnečný úpal – Vitamín E zabraňuje zapáleniu a podporuje obnovu poškodených kožných buniek tým, že pri spálení ,,pochytá“ voľné radikály.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) – Chráni cievy pred stuhnutím a tým proti hypertonickému pôsobeniu (pretože v neelastickým tepnách stúpa tlak rýchlejšie).

Znížená potencia – V jednej štúdii kanadských urológov pomohol vitamín E diabetikom oživiť ich potenciu, pretože ako antioxidant chráni krvné cievy pred poškodením kyslíkovými zlúčeninami a podporuje vyplavovanie oxidu dusnatého v krvných cievach. Táto látka je potrebná k tomu, aby sa cievne steny napli a aby mohlo prúdiť viac krvi v smere k toporivým telieskam. Nie je však jasné, či vitamín E môže pomôcť aj ľuďom, ktorí diabetes nemajú.

Hore uvedený text som vypracoval za použitia literatúry, ktorú teraz uvádzam.

 

Použitá literatúra:
Knižná:
Ružena Uherová – Čo vieme o vitamínoch dnes, Malé Centrum, Bratislava, 2002
Kolekt. autorov – Léčivá moc vitaminu, bylin a minerálních látek – Reader’s Digest Výběr, Praha 2001
Earl Mindell a Hester Mundis – Nová vitaminová bible, Ikar, Praha 2006
Petr Fořt – Zdraví a potravní doplňky, Ikar, Praha 2005
František Žák – Výživa pre výkon a zdravie, ICM Agency, Bratislava 2005
Jorg Zittlau – Jak se léčit vhodnou stravou, Computer Press, Brno, 2006
Michael Sharon – Komplexní výživa, Pragma, Hodkovičky, 1989
Igor Beňo – Náuka o výžive (Fyziologická a liečebná výživa), Osveta, Martin 2003
James and Phyllis Balch – Bible předpisu zdravé výživy, Pragma, 1998
Internet:
www.zdravie.sk
www.primar.sk
www.hzp.cz
www.vitaminy.doktorka.cz

 

Súvisiace články:

 

Discussion at the article:

AMIX diskusia