Vas-trener.sk: vitamín E patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, preto je ich prítomnosť pre jeho dokonale vstrebanie nutná. Túto podmienku nie je ťažké dosiahnuť, nakoľko ho obsahujú poväčšine potraviny tukového charakteru. Chemický generický názov pre vitamín E je tokoferol. Jeho množstvo sa udáva ako v medzinárodných jednotkách (I.U.), tak aj v miligramoch (mg). Zásoba tohto vitamínu sa vytvára najmä v tukovom tkanive a v pečeni, ale taktiež aj v ďalších orgánoch. Vitamín E je citlivý na teplo, chlad a na oxidáciu (vzdušným kyslíkom).
Vitamín E je spoločný názov pre skupinu ôsmich súvisiacich molekúl patriacich do dvoch skupín: tokoferoly a tokotrienoly. V každej skupine sa vyskytujú formy alfa, beta, gama a delta. Pomer účinnosti prirodzeného alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferolu sa udáva hodnotami 100:40:8:1, z čoho vyplýva, že za najúčinnejší sa považuje alfa-tokoferol. V posledných rokoch sa záujem vedcov sústredil aj na druhú skupinu a teda skupinu tokotrienolov. Ukázalo sa, že majú až niekoľko násobne väčšie antioxidačné účinky ako skupina tokoferolov. Nakoľko sú však tieto informácie pravdivé ukáže až čas, je potrebných viacej štúdií.
Účinky
* Má významnú úlohu ako antioxidant, ktorý pôsobí v lipofilnom (tukovom) prostredí. Je najdôležitejším neenzýmovým antioxidantom pôsobiacim na úrovni bunkových membrán, kde zabraňuje oxidácii polynenasýtených (polyénových) mastných kyselín. Je schopný blokovať oxidačné reťazové reakcie (,,vychytávať“ voľné radikály), a tým ovplyvniť proces inflamácie (zápalu), toxického poškodenia, karcinogenézu (vznik nádoru) a vývin iných degeneratívnych ochorení. Práve s touto jeho dôležitou vlastnosťou súvisí aj väčšina jeho dole uvedených indikácií (účinkov).
* Inhibuje konverziu nitritov prítomných v údiarenskom dyme, teda aj v grilovaných, či údiarensky spracovaných potravinách na nitrozaminy, ktoré sú dokázateľne prekurzormi nádorových ochorení žalúdka. V tomto procese mu pomáha aj vitamín C.
* Ako antioxidant chráni okrem lipidov (polyénových m.k.) pred oxidáciou aj lipoproteíny (LDL, IDL, VLDL) biologických membrán svalov, nervov a kardiovaskulárneho systému.
* Zabezpečuje normálnu plodnosť u oboch pohlaví, v priebehu gravidity pôsobí preventívne proti samovoľnému potratu a znižuje riziko pre-eklampsie, ďalej účinkuje ako prevencia vývojových porúch plodu.
* Podporný liek pri hormonálnej liečbe porúch menštruačného cyklu.
* Tlmí príznaky premenštruačného syndrómu, zmierňuje citlivosť a bolesť pŕs.
* Chráni prostacyklín (PGI2), látku podobnú hormónu, ktorá podporuje normálnu krvnú zrážavosť, rozpúšťa a bráni tvorbe krvných zrazenín v tepnách a zápalom žíl, čím pomáha v prevencií ochorení srdca a cievnych ochorení vrátane infarktu myokardu a náhlych mozgových príhod. Zápal žíl je častou príčinou krvnej zrazeniny, ktorá sa odtrhne od steny žily, kde sa utvorila a putuje krvným obehom, kde môže zablokovať životne dôležitý prívod krvi do pľúc, či srdca.
* Podporná liečba pri ochoreniach dýchacích a hltacích ciest.
* Chráni pľúca spolu s vitamínom A proti toxínom z cigaretového dymu a proti iným exhalátom z ovzdušia.
* Ovplyvňuje látkovú premenu a regeneráciu vo svalovom a nervovom tkanive.
* Podporuje znovuvýstavbu svalov ochabnutých po úrazoch a ochoreniach.
* Stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdcového svalu a vôľou neovládateľnej svaloviny čriev.
* Na základe podpory produkcie látok prenášajúcich nervové impulzy k svalom zmierňuje účinky chorôb ako skleróza multiplex, myasténia (chorobná ochablosť svalov), sekundárna svalová insuficiencia, myopatia a iné paralyzujúce choroby.
* Zlepšuje krvný obeh, čím môže brániť vzniku nočných svalových kŕčov u športovcov a tehotných žien.
* Chráni červené krvinky pred poškodením a pomáha predlžovať ich životaschopnosť.
* Môže do určitého stupňa chrániť bunky v kyslíkovom deficite.
* Uľahčuje využitie kyslíka k podávaniu väčšieho telesného výkonu.
* Pomáha udržiavať telesnú sviežosť a znižovať a oddiaľovať únavu.
* Významne posilňuje imunitný systém.
* Chráni vitamíny a hormóny rozpustné v tukoch.
* Pôsobí preventívne proti Alzheimerovej a možno aj Parkinsonovej chorobe.
* Znižuje riziko vzniku katarakty.
* Má rádioprotektívny účinok, obmedzujúci vznik voľných radikálov v dôsledku účinku ionizujúceho žiarenia. Napríklad ochranný vplyv pred negatívnym účinkom slnečného (UV) žiarenia na pokožku, a teda pred vznikom nádorového ochorenia kože.
* Použitie zvonku prostredníctvom krému alebo oleja môže podporovať hojenie rán na koži a brániť vzniku veľkých deformujúcich jaziev.
* Urýchľuje hojenie spálenín.
* Zlepšuje stav kože a vlasov, môže brániť tvorbe stareckých škvŕn.
* Zvyšuje tvorbu moču a znižuje krvný tlak.
* Podporuje antioxidačné pôsobenie vitamínov A,C, ďalej selénu a aminokyselín obsahujúcich síru.
* Možné indikácie u hyperlipidémie a pečeňovej steatózy.
* Môže znížiť potrebu inzulínu u diabetikov tým, že zvyšuje inzulínovú senzitivitu a glukózovú toleranciu.
* Ďalej sa užíva ako podporná liečba pri klimakterických obtiažiach, pri ochoreniach kĺbového aparátu, pri poruchách žliaz s vnútorným vylučovaním, poruchách výživy, ochoreniach ďasien (prevencia paradentózy), pečene, pri chudokrvnosti a ako doplnková liečba pri vnemových poruchách sluchu.
* V prírode chráni rastlinné oleje pred žltnutím a ,,spálením“ rastlín slnečnými lúčmi.
Nedostatok
Nedostatky sú zriedkavé, pri vyváženej strave a u zdravých ľudí takmer nemožné.
* rozpad a následný úbytok červených krviniek (hemolytická anémia)
* degenerácia nervového tkaniva (ochorenia CNS)
* degenerácia pohlavných žliaz, ktorá môže u mužov spôsobiť nedostatočnú tvorbu spermií, u žien neplodnosť (možné až degeneratívne zmeny maternice)
* degenerácia svalových vlákien
* nepríjemné subjektívne pocity vo svaloch alebo kostiach (parestézia), napr. svrbenie, mravčenie a i.
* poruchy krvného obehu ako sú choroby vencovitých tepien, trombózy, opuchnuté a zapálené žily s následným rizikom ochorení srdca a ciev
* ochablosť zapríčinená zlou cirkuláciou krvi
* nízka hladina súvisí s rakovinou čriev a pŕs
* spomalené hojenie rán a spálenín
* v gravidite možné - pre-eklampsia, samovoľný potrat, predčasný pôrod, nízka pôrodná váha
* zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni
* zápaly obličiek
* únava, slabá výkonnosť, oslabená koncentrácia
Rizikové skupiny
* kojenci a predčasne narodené deti
* vysoký príjem nenasýtených mastných kyselín
* patologické zmeny zažívania a vstrebávania
* pacienti po resekcii (vyrezanie časti) čreva
* celková parentálna výživa
* diabetes mellitus (cukrovka)
* oxidačný stres
* nedostatok vitamínu C a selénu
* absorpcii bránia niektoré prirodzené zložky potravy, lieky, minerálne oleje a i. – viď Možné interakcie
DDD (Denná Doporučená Dávka)
Deti: 6-7 mg (9-10 I.U.)
Dospelí a mladiství: ženy 8 mg (12 I.U.); muži 10 mg (15 I.U.)
Tehotné ženy: 10 mg (15 I.U.)
Kojacie ženy: 12 mg (18 I.U.)
Terapeutická dávka: 67 – 536 mg (100 – 800 I.U.)
Pre prepočet medzinárodných jednotiek (I.U.) na mg vynásobte dávky v I.U. číslom 0,67. Napríklad 100 I.U. je 67 mg.
Pre prepočet miligramov (mg) na medzinárodné jednotky (I.U.) vynásobte dávky v mg číslom 1,49. Napríklad 10 mg je cca 15 I.U.
U dennej doporučovanej dávky sa vychádza najmä z toho, koľko vyšších nenasýtených (polynenasýtených, resp. polyénových) mastných kyselín sa nachádza v strave. Na každý gram týchto tukov sa doporučuje prijať 0,6 mg vitamínu E. Na Slovensku, aj v najbližších okolitých krajinách, sa vzhľadom na stravovacie návyky predpokladá príjem 14 až 19g polynenasýtených mastných kyselín a teda minimálny príjem vitamínu E okolo 11 mg (17 I.U.). Hodnoty dennej doporučenej dávky postačujú k prevencii nedostatku vitamínu E, avšak pre plný antioxidačný účinok nestačia.
Prírodné zdroje
Vyskytuje sa najmä v potravinách rastlinného pôvodu. Najbohatším zdrojom sú obilné klíčky a ich olejové výťažky, za studena lisované rastlinné oleje (najmä slnečnicový, sójový, repkový, sezamový), sójové bôby, orechy, semená, celé obilné zrná, celozrné produkty, otruby, hnedá prírodná a parabolická ryža, strukoviny, ovsené vločky. V menšom množstve sa vyskytuje aj v zelenine a ovocí, hlavne tmavo zelená listová zelenina, špenát, brokolica, kel, mrkva, z ovocia najmä jablko.
V potravinách živočíšneho pôvodu je zastúpenie vitamínu E v porovnaní s potravinami rastlinného pôvodu vo všeobecnosti nižšie. Obsahuje ho napríklad mäso, mliečne výrobky, vaječné žĺtka.
Obsah vitamínu E v rastlinných zdrojoch kolíše v závislosti od ročného obdobia. Mladé, rýchle rastúce rastliny obsahujú menej vitamínu E ako pomaly rastúce, mohutné, tmavo zelené rastliny, alebo ich časti. Vedci zistili až 5,5krát menšie množstvo vitamínu E v kravskom mlieku na jar ako na jeseň.
Obsah vitamínu E v niektorých potravinách
POTRAVINA (100 g jedlého podielu - JP) |
VITAMÍN D (v mg na 100g JP) |
Rastlinného pôvodu slnečnicový olej sójový olej repkový olej sezamový olej arašidy špenát celozrnné obilie kapusta sója brokolica mrkva paradajky ryža zemiaky
Živočíšneho pôvodu margarín maslo vajcia mäso mlieko |
75 68,2 55 50 19,4 1,8 1,6 0,8 0,8 0,5 0,4 0,4 0,2 0,1
22,6 2,2 1,2 0,3 – 0,8 0,1 |
Straty
* Vitamín E je silne oxilabilný a tak možno predpokladať vznik autooxidačných produktov.
* Vitamín E je taktiež citlivý na vplyv tepla, chladu a svetla.
* K masívnym stratám dochádza pri priemyselnom spracovávaní väčšiny jeho prirodzených zdrojov, no najmä rastlinných olejoch. Ich rafináciou sa stráca až 70 % z pôvodne prítomného množstva vitamínu. Je to jeden z dôvodov prečo sa rastlinné oleje (rafinované) a margaríny vitamínom E fortifikujú.
* Pri kuchynskej úprave dochádza k stratám vplyvom svetla, vzdušnej oxidácie a dlhodobého skladovania potravín. Napríklad pri skladovaní slnečnicového oleja po dobu 8 týždňov pri 20-35 stupňoch C a za prístupu vzduchu došlo k 100 % strate pôvodne obsiahnutého vitamínu.
* Pri tepelnom spracovaní potravín smažením sa obsah vitamínu v olejoch znižuje o 30 až 35 %
* Pri spracovaní a skladovaní mäsa a mäsových výrobkov, mlieka, syrov, mliečnych výrobkov neprekračuje úbytok hodnotu 10 %.
* Obsah klesá pri mraziarenskom skladovaní a sušení ovocia a zeleniny až o 70 % oproti čerstvej surovine.
* Varenie nespôsobuje jeho straty.
Doplnkový program – vitamínové prípravky (suplementy, doplnky) a ich formy
Vzhľadom na skutočnosť, že najúčinnejší alfa-tokoferol je značne citlivý najmä na kyslík a svetlo, komerčné vitamínové prípravky sa často vyrábajú vo forme stabilnejších esterov, ako je acetát (používaný aj v kozmetickom priemysle), hydrogén-sukcinát alebo tokoferyl-polyetylenglykol-sukcinát, ktorý ako jediný je rozpustný vo vodnom roztoku. Tieto estery vitamínu E resp. alfa-tokoferolu sú na vzduchu stále, avšak fyziologicky neúčinné. V ľudskom organizme sa však vplyvom nešpecifických enzýmov – esteráz – hydrolyzujú, čím uvoľňujú aktívny alfa-tokoferol.
Vitamínové prípravky sú k dispozícii ako:
- prírodné (d-alfa-tokoferol) – izolované z rastlinných olejov. K izolácii sa najčastejšie používa kukuričný, slnečnicový, sójový olej a olej z búrskych orieškov,
- syntetické (dl-alfa-tokoferol) – vyrobené chemickou syntézou,
- zmiešané tokoferoly – u ktorých sa predpokladá lepšie vstrebanie organizmom.
Účinnosť prírodného preparátu i jeho esterov je v porovnaní so syntetickým prípravkom podstatne vyššia (81 – 100%). Syntetický vitamín môže byť v skutočnosti zmesou ôsmich izomérov alfa-tokoferolu. Znížená účinnosť súvisí s faktom, že každý z izomérov má odchýlku v štruktúre, ktorá znižuje jeho fyziologickú aktivitu o 25 až 40 % vzhľadom k 100 % účinnosti d-alfa-tokoferolu.
Vitamínové prípravky sa odporúčajú užívať menšie dávky denne, alebo väčšiu dávku obdeň stále v rovnakú dobu spolu s jedlom. Pri jedle sa zmierni dráždenie žalúdka a prítomné tuky podporia jeho absorpciu, čím sa môže zvýšiť aj využiteľnosť. Pri normálnom trávení tukov sa z čreva absorbuje 20 – 60% alfa-tokoferolu. Vrchol plazmatickej koncentrácie sa dosiahne za 13,5 hodiny. K miestnemu použitiu rozlomte tobolku a nakvapkajte olej priamo na kožu, alebo použite komerčný krém s vitamínom E. Vitamín E spolu s vitamínom C patria v posledných rokoch k najpredávanejším vitamínovým prípravkom.
Na dosiahnutie doporučenej dennej dávky stačí vyvážená strava. Doplnkový program podávaním vitamínového prípravku sa odporúča najmä: viď Rizikové skupiny. Dávkovanie formou doplnkového príjmu zo suplementov (doplnkov) konzultujte s lekárom, lekárnikom a poradcom pre výživu. Dlhodobé užívanie zvýšených (terapeutických) dávok formou vitamínových prípravkov konzultujte s lekárom a uskutočňujte tak pod jeho odborným dohľadom.
Pri stanovovaní dávkovania v dni treba zobrať v úvahu fakt, že tu existuje nepriama úmera – čím je dávka vitamínu E väčšia, tým je nižšia miera vstrebateľnosti, takže dávky okolo 400 mg (596 I.U.) sa vstrebávajú už asi len z 50 %. Tento fakt upozorňuje na to, že vysoké dávky vitamínov si je vhodné rozdeliť v dni do niekoľkých porcií.
Formy vitamínových prípravkov: krém, olej, softgel, tablety, tekutina, tobolky.
Vitamín E v suchej forme (tabletách) je vhodný pre tých, ktorí fyziologicky neznášajú tuk (trpia poruchami vstrebávania tuku).
Toxicita a známky predávkovania
Vitamín E je zvyčajne netoxický. Nežiaduce účinky sa vyskytli pri vysokých dávkach v rozsahu asi 800 mg (1200 I.U.) denne vo forme žalúdočných a črevných ťažkostí. Pri dlhšom užívaní 600 mg (cca 900 I.U.) vitamínu E denne môže dôjsť k poklesu hladiny hormónov štítnej žľazy v sére. Nežiadúce účinky ustúpia po prerušení užívania vitamínu E.
Podávanie vysokých dávok spôsobuje zhoršenú resorpciu vitamínov A, D, K z črevného traktu, takže sa môže prejaviť nedostatok týchto vitamínov. Najnebezpečnejšie je to u vitamínu K, ktorého nedostatok sa prejaví poruchou zrážavosti krvi.
Pri užívaní nadmerného množstva vitamínu E môžu nastať problémy u ľudí s nadmernou funkciou štítnej žľazy, cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo reumatickým ochorením srdca.
Aplikácia vitamínu E na kožu môže zhoršiť ekzém.
Známky predávkovania: zažívacie ťažkosti, zvracanie, hnačka, bolesti brucha a svalov, únava, slabosť, bolesti hlavy, chvenie srdca. Známky predávkovania ustúpia po prerušení užívania vitamínu E.
Pri prípadnom výskyte nežiaducich účinkov alebo iných nezvyčajných reakcií sa o ďalšom užívaní lieku poraďte s lekárom.
Možné interakcie
Absorpcii vitamínu E bráni podávanie:
* liekov znižujúcich hladinu cholesterolu a krvných tukov – napr. cholestyramín
* antikonvulzív – liekov proti epilepsii a kŕčom
* antacíd – liekov na zníženie žalúdočnej kyslosti
* antikoagulancií – liekov zamedzujúcich zrážanie krvi, protizrážavých
* antikoncepcie
* minerálnych olejov
* chlóru – napr. chlórovanej vody
* anorganických foriem železa – napr. síran železnatý
* alkoholu a fajčenie
Kontraindikácie
Vitamín E sa nesmie užívať:
* pri známej precitlivenosti na vitamíny skupiny E
* pri hypervitaminóze (nadbytku) vitamínu E
* bez lekárskeho dozoru spolu s liekmi na riedenie krvi (antikoagulanciá – napr. warfarín, heparín, aspirín, a i.)
* pri vysokom riziku uvolnenia krvných zrazenín
* pred vyšetrením krvi a niekoľko dní pred aj po chirurgickej operácii
* v prvých troch mesiacoch tehotenstva
* bez lekárskeho dozoru pri diabetikoch, ktorý sú závislí na inzulíne
* bez lekárskeho dozoru pri reumatickom alebo ischemickom ochorení srdca
* v priebehu rádioterapie
* vo vysokých dávkach a bez lekárskeho dozoru u pacientov s hypertenziou
Pri tehotenstve, laktácii a podávaní vitamínu E deťom je nutné sa poradiť s lekárom.
Zvláštne doporučenia
* Strava bohatá na nenasýtené mastné kyseliny si vyžaduje vyššiu potrebu vitamínu E. Tieto tuky ho však často obsahujú dostatočné množstvo sami o sebe, takže k problému nedochádza. Pri užívaní doplnkov výživy s týmito kyselinami (hlavne omega-3 – rybí tuk) tomu tak už ale nie je, nakoľko vitamín E sa v rybom tuku nenachádza.
* Zlúčeniny anorganického železa, ktoré sa podávajú pri chudokrvnosti ničia vitamín E, preto ich nie je možné užívať súčasne. Časová pauza medzi ich príjmom by mala byť okolo 8 hodín. Organické zlúčeniny železa ako je glukonát, citrát alebo fumarát vitamín neničia.
* Ak pijete chlórovanú vodu, musíte taktiež zvýšiť dávky vitamínu E.
Vitamín E pri konkrétnych ochoreniach
Astma – Odborníci poukazujú na to, že dostatočný prísun vitamínu E znižuje náchylnosť k astmatickým ochoreniam. Kto pochádza z rodiny, kde sa astma vyskytovala a je k alergiám náchylný, mal by dbať o to, aby udržiaval dostatočné množstvo tohto vitamínu v organizme. Je však sporné, či podávanie vitamínu E formou preparátu môže pomôcť v situácii, keď už astma prepukla. V jednej štúdii Mestskej nemocnice v Nottinghamu vo Veľkej Británii bola táto nádej pochovaná, pretože ani šesťtýždenné liečenie 500 mg (745 I.U.) prírodného vitamínu E denne nepreukázalo na zdravotnom stave pacientov žiadny efekt.
Bolesti brucha- Švédsky vedci zistili, že vitamín E vytvára ochranu proti helikobaktéru pylori a pôsobí ako ,,konzervačný prostriedok“ na žalúdočnú sliznicu.
Bolesti kĺbov (artritída a artróza) – U mnohých pacientov s artritídou a artrózou je preukázaná nedostatočná výživa vitamínom E. Je taktiež známe, že vitamín E zabraňuje zápalom a chráni kĺby pred voľnými radikálmi.
Hučanie v ušiach (tinnitus) – U vitamínu E je dokázané, že pôsobí aj v tejto indikácii. Pri liečení by sa nemala prekročiť denná dávka 400 I.U. (268 mg). Ak behom troch týždňov nedôjde k zlepšeniu, má sa terapia ukončiť ako neúčinná.
Kašeľ – Vitamín E pôsobí na dýchacie cesty ako antioxidant, chráni ich pred agresívnymi chemickými zlúčeninami spolu s vitamínom C, pričom vitamín E chráni pred ozónom.
Kožná vyrážka (dermatitída) – V tuku rozpustný vitamín obmedzuje nadmerné imunitné reakcie, ktoré sú pre pacientov s dermatitídou typické.
Menštruačné komplikácie – Vitamín E je prirodzený blokátor bolesti, pretože povzbudzuje vyplavovanie vlastných telesných opioidov, endorfínov. Taktiež tíši krvácanie a zabraňuje zápalom. V jednej štúdii v Teheráne pomáhal pri menštruačných komplikáciách podobne ako známy liek Ibuprofen a okrem toho znížil aj krvácanie. Denné dávky boli dosť vysoké – 400 I.U. (268 mg). Takéto množstvo sa dá dosiahnuť len príslušnými preparátmi, ale tieto lieky by sa nemali podávať dlhšie ako 2 mesiace. Ideálna je kombinácia vitamínu E s magnéziom.
Neschopnosť koncentrácie a učenia – Oxidačný stres, spôsobený voľnými radikálmi, škodí mozgovým substanciám a bunkám. Vitamín E ako antioxidant rozpustný v tukoch je ako stvorený pre tukové a bielkovinové štruktúry mozgu a môže tento postup podstatne spomaliť. Štatistické výskumy ukazujú, že ľudia s nedostatočnou zásobou vitamínu E trpia častejšie poruchami výkonnosti mozgu. Či však môžu odpovedajúce preparáty pomôcť zostáva otázkou.
Oslabená obranyschopnosť – V imunitnom systéme podporuje vitamín E tvorbu protilátok, okrem toho chráni citlivé substancie imunitného aparátu (ako je napríklad vitamín C) pred napadnutím voľnými radikálmi.
Popáleniny a slnečný úpal – Vitamín E zabraňuje zapáleniu a podporuje obnovu poškodených kožných buniek tým, že pri spálení ,,pochytá“ voľné radikály.
Vysoký krvný tlak (hypertenzia) – Chráni cievy pred stuhnutím a tým proti hypertonickému pôsobeniu (pretože v neelastickým tepnách stúpa tlak rýchlejšie).
Znížená potencia – V jednej štúdii kanadských urológov pomohol vitamín E diabetikom oživiť ich potenciu, pretože ako antioxidant chráni krvné cievy pred poškodením kyslíkovými zlúčeninami a podporuje vyplavovanie oxidu dusnatého v krvných cievach. Táto látka je potrebná k tomu, aby sa cievne steny napli a aby mohlo prúdiť viac krvi v smere k toporivým telieskam. Nie je však jasné, či vitamín E môže pomôcť aj ľuďom, ktorí diabetes nemajú.
Hore uvedený text som vypracoval za použitia literatúry, ktorú teraz uvádzam.
Použitá literatúra:
Knižná:
Ružena Uherová – Čo vieme o vitamínoch dnes, Malé Centrum, Bratislava, 2002
Kolekt. autorov – Léčivá moc vitaminu, bylin a minerálních látek – Reader’s Digest Výběr, Praha 2001
Earl Mindell a Hester Mundis – Nová vitaminová bible, Ikar, Praha 2006
Petr Fořt – Zdraví a potravní doplňky, Ikar, Praha 2005
František Žák – Výživa pre výkon a zdravie, ICM Agency, Bratislava 2005
Jorg Zittlau – Jak se léčit vhodnou stravou, Computer Press, Brno, 2006
Michael Sharon – Komplexní výživa, Pragma, Hodkovičky, 1989
Igor Beňo – Náuka o výžive (Fyziologická a liečebná výživa), Osveta, Martin 2003
James and Phyllis Balch – Bible předpisu zdravé výživy, Pragma, 1998
Internet:
www.zdravie.sk
www.primar.sk
www.hzp.cz
www.vitaminy.doktorka.cz
Súvisiace články: